Je wordt er door andere zelfstandigen en ZZP’ers al ver van tevoren voor gewaarschuwd. “Let op, je hebt nooit meer vrij” en “Je werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week”.

Ja, dat zie ik nu ook. Maar is dat slecht dan? Voor mij niet. Ik vind het prachtig waar ik mee bezig mag zijn. Er zitten zoveel aspecten aan het werken als zelfstandige – een echte uitdaging! Je moet je verdiepen in ontzettend veel thema’s waar je misschien nooit eerder mee bezig bent geweest. Nou heb ik wat betreft het hebben van een eigen bedrijfje wel een klein beetje ervaring. Maar dat was altijd met de zekerheid van een dienstbetrekking ernaast. Nu ben ik in het diepe gesprongen. Eng natuurlijk. Heel eng.

Maar in de afgelopen weken heb ik al gemerkt dat de mensen om me heen het leuk vinden dat ik eindelijk ben gesprongen. Van allerlei kanten worden er touwen toegeworpen, kussentjes neergelegd. Mensen geven advies, denken mee, doen mee. En dat geeft vertrouwen. Ook vertrouwen in mezelf. Het maakt dat je bij jezelf beseft dat je het goed gedaan hebt, dat je eigen investeringen in anderen blijkbaar zoveel waard zijn geweest dat je ze nu terugkrijgt. Dat andere nu ook in jou investeren, teruggeven.

En dat is fijn, heel fijn want op dit moment heb ik het gevoel dat ik achter de werkelijkheid aan moet hollen. Zo hard, dat mijn hakken tijdens het rennen mijn achterhoofd raken! Het is allemaal bijna niet bij te benen. Ik slaap bijna niet meer, lig in bed te denken, te bedenken. Kladblok op het nachtkastje. Om vier uur ’s nachts nog iets opkrabbelen in slaperig steno. ’s Morgens dit steno proberen te ontcijferen en er de eerste stappen op ondernemen. Aan de andere kant geeft het ook enorm veel energie.

Een mooi begin, met heel veel mogelijkheden, deuren die opengaan. Ik heb er zin in!