Voor jezelf starten. Enerzijds is er niets wat eenzamer voelt. Anderzijds is het ook het gevoel dat je juist heel veel mensen om je heen hebt die je steunen. Mensen direct om je heen, maar ook mensen uit je netwerk.

Felicitaties, steunbetuigingen, likes op je kersverse bedrijfspagina. Allemaal kleine zetjes in de rug om door te gaan, waar te maken. En dat is fijn, heel fijn. En daar ben ik een ieder ook heel erg dankbaar voor.

Maar niets gaat vanzelf. Niemand zal het voor je regelen. Je moet het zelf doen, want een ander doet het niet voor je. Dus zelf in die telefoon kruipen, zelf bij je nieuwe klant langsgaan, zelf er naartoe en je gezicht laten zien. Over grenzen heen gaan, buiten je eigen comfort-zone stappen. Een alinea tjokvol clichés… maar clichés zouden clichés niet zijn als ze niet stoelden op de harde waarheid.

En de waarheid is dat als je iets wilt, je het zelf zal moeten creeëren. En dat ben ik nu aan het doen. Je wil niet weten wat er deze dagen allemaal in mijn hoofd omgaat, de enorme diversiteit van zaken waar ik me druk om maak of een oplossing voor moet bedenken. Van het ontwerpen van logo’s en visitekaartjes tot het bezoeken van een leverancier of een klant. Goed nadenken over hoe je jezelf wilt profileren. Wat is mijn planning en doelstelling voor de eerste maand, de tweede maand, mijn eerste jaar? Waar wil ik zijn over een jaar? En is het het waard allemaal? Is het het waard het risico te lopen dat je in de grindbak terecht komt en binnen enkele momenten helemaal stil staat en niet meer voor- of achteruit kunt?

Ik denk van wel. Als ik me nu laat remmen door alle doemgedachten dan had ik net zo goed niet kunnen beginnen.

De oplossing zit voor mij in het leggen van verbindingen. Verbindingen met andere mensen. Mensen die dit truukje al kunnen. Die al jaren voor zichzelf bezig zijn, met succes. Niet concurreren maar samenwerken. Elkaar betrekken in opdrachten die voor één ondernemer te groot zijn, of omdat er in zo’n opdracht een deeltraject aanwezig is wat niet binnen je expertisegebied valt.

Maar precies zoals het is met het leggen van verbindingen, is het ook essentiëel om te durven vragen! Durf te vragen “help mij” of “leg me uit hoe dit werkt”, of “wil je met me samenwerken”. Het verbazende is dat ik tot nu toe nog geen “nee” heb gehoord. En dat motiveert, want ik ben mezelf aan het omringen met enorm slimme, slagvaardige en sterke individuën en organisaties. En stiekem ben je dan dus toch niet alleen, maar sta je alleen maar vooraan de linies met een sterk leger achter je.

En zeg nou eerlijk… wie wil dat nou niet?